KARİYER OLANAKLARI
Meslekte İlerleme ve Eğitimin Yükselmesi
Ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde lisans programlarına geçiş yapabilirler.
Dikey geçiş yapılabilecek bölümler:
- Mühendislik Fakültelerinin Tekstil Mühendisliği Bölümleri
- Güzel Sanatlar Fakültelerinin Tekstil Tasarımı ile Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümleri
Sektörel Çalışma Alanları
Giyim Üretim Teknolojisi programından mezun olan kişi Tekstil Teknikeri unvanı almaya hak kazanır. Tekstil teknikeri; tekstil sektöründe üretimin planlamasını, takibini, kontrolünü, numune tasarımını, kalite kontrolünü, model tasarımını, makine bakımını, ayarlanmasını ve onarımını gerçekleştirebilen kişidir.
Giyim Üretim Teknolojisi programından mezun olan kişi Tekstil Teknikeri unvanı almaya hak kazanır. Tekstil teknikeri; tekstil sektöründe üretimin planlamasını, takibini, kontrolünü, numune tasarımını, kalite kontrolünü, model tasarımını, makine bakımını, ayarlanmasını ve onarımını gerçekleştirebilen kişidir.
Tekstil Teknikerinin Görev ve Sorumlulukları
- Üretimin planlamasını yaparak sürecin yürütülmesini gerçekleştirir.
- İş ve zaman etüdü yapar.
- Üretim için gerekli olan makinelerin hazır duruma getirilmesini sağlar.
- Model kalıplarını hazırlar ve numune ürün hazırlar.
- Dikilecek giysilerin kumaşlarının kalite, renk gibi özelliklerinin kontrolünü gerçekleştirerek üretime uygunluğunu denetler.
- Oluşturulan modeller için gerekli malzemeyi ve süsleme için gerekli olan materyalleri belirler.
- Ürünlerin seri üretime geçmeden önceki sürecini yürütür.
- Seri üretime giren ürünlerin takip ve kontrollerini gerçekleştirir.
- Üretiminden sonraki süreçte depolama, paketleme ve pazarlamayla ilgili çalışmaları gerçekleştirir.
Tekstil Teknikerinin Çalışma Alanları
Tekstil teknikeri; tekstil sanayinin tüm alanlarında çalışabilmektedir. İplik üretim fabrikaları, kumaş üretim fabrikaları, boya ve baskı işletmeleri, hazır giyim üretim fabrikaları, ev tekstili üretim fabrikaları, teknik tekstil üretim fabrikaları, tekstil nakış işletmeleri, tekstil yıkama işletmeleri, tekstil ihracat firmaları, tekstil tasarım ofisleri gibi tekstil tasarımından başlayıp üretim, satış ve pazarlamasına kadarki süreci kapsayan tekstil boru hattı olarak ifade edilen katma değer artış zincirinde çalışabilir.
Tekstil İşletmesi Bünyesinde Bulunan Departmanlar
- Planlama: Ürün planlaması ve üretim planlamasını kapsar. Ürün planlaması; model ve kalıp tasarımı sürecidir. Üretim planlaması; sipariş üretim sürecinin aşamaları ve planlamasıdır.
- Kalite Güvence Bölümü: İşletmelerde kalitenin sürdürülebilir olması ve işletme içi kalite iyileştirme faaliyetlerinde bulunan bölümdür.
- Üretim Bölümü: Kesim, dikim, kalite kontrol süreçleri planlamasıdır. İş etüdü çalışmaları, kalite kontrol çalışmaları, dikim bandı düzenleme ve dengeleme gibi alanlarda çalışmalar yapılır.
- Satın Alma Bölümü: Planlama bölümüne bağlı olarak çalışır. Sipariş ihtiyacına göre tedarikçiler ile irtibat kurarak hammadde olan kumaş ile yardımcı malzeme ve aksesuar (düğme, tela, fermuar vb.) satın alma, takip ve kontrolünü gerçekleştiren bölümdür.
- Pazarlama Bölümü: Yeni koleksiyon ve yeni ürün çalışmalarının reklam, tanıtım ve dağıtımını gerçekleştiren bölümdür.
- Araştırma-Geliştirme Bölümü: Yeni ürün geliştirme, mevcut ürün üzerinde iyileştirme yapma, üretim teknikleri geliştirme gibi alanlarda çalışmalar gerçekleştiren bölümdür.
- Tasarım Bölümü: Sezon trendleri, müşteri ihtiyaçları ve doğru üretim yöntemlerine göre ürün ve koleksiyon tasarımı gerçekleştiren bölümdür.
- İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü: Çalışma koşullarının yönetmelikler, kanunlar ve uluslararası standartlara uygun olması için düzenlemeler ve kontrollerin yapıldığı bölümdür.
- Laboratuvar Bölümü: Özellikle ihracat yapan firmaların uluslararası standartlara uymak, insan ve çevre sağlığını korumak için çeşitli test ve analizlerin yapıldığı bölümdür.
Sektörel Bağlantılar ve Faydalı Linkler
Bu sayfa Clothing Production Technology tarafından en son 26.04.2022 16:46:01 tarihinde güncellenmiştir.